IMG20221026091750Widok za oknem napawa optymizmem. Słońce daje nam energię i chęć do działania. Stąd nasz dzisiejszy pomysł kulinarny, który był nie lada wyzwaniem. Naszym niezastąpionym pomocnikiem okazał się robot kuchenny, dzięki któremu w szybki i łatwy sposób przygotowałyśmy ciasto na naleśniki, bo to właśnie one królowały dziś na naszym talerzu. Julia zaangażowała się w przygotowanie twarożku, ale też bacznie obserwowała proces smażenia. Efektem naszej pracy były naleśniki z twarożkiem, dżemem truskawkowym, jagodowym, miodem i cukrem pudrem. Jakie najbardziej lubi Julia? Z cukrem pudrem:) Może niezbyt zdrowo, ale radość i uśmiech Julii jest tego warty, by pozwolić na tę małą słabość. Zapachy naszych naleśników rozniosły się po całej szkole, a my cieszymy się, że mogłyśmy poczęstować nimi gości (patrz fotorelacja).

Dziękuję mamie Julii za wsparcie w działaniach kulinarnych i wzorowe przygotowanie dziecka do zajęć.

Zajęcia przeprowadziłyśmy z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach projektu „Laboratoria przyszłości”.

Na zakończenie skuszę się na małą dygresję, posługując się cytatem z Konfucjusza ,,Wybierz pracę, którą kochasz, a nie będziesz pracować ani jednego dnia przez całe życie" . Praca z Julią, jej postępy w połączeniu z gotowaniem, czyli również moją pasją, daje mi ogromną radość i satysfakcję.

Do zobaczenia w kolejnej odsłonie „Pierwszych kroków w gotowaniu”. Zaprasza Julia.